Pedikura je zelo pomembna dejavnost,ki bi jo lahko nudili v vsakem kozmetičnem salonu. Nega nog se navadno začne, ko se nam na nogah pojavi nek problem. Stalna nega in preventivno zdravljenje bi lahko ustavilo napake še preden se bolezen razraste. Noge nosijo naše celotno telo. Dnevni stresi, vsakodnevna stoja, pretesni čevlji, slaba zračnost, bakterijske infekcije in ostali faktorji lahko vodijo k hudim boleznim nog.

PEDIKER je strokovnjak za nego nog in stopal. Njegovo delo je zelo odgovorno in za stranko pomembno.

Naloge pedikerja

 • opraviti mora natančen pregled nog in ugotoviti morebitne kontraindikacije na pedikuro
 • znati mora izbirati ustrezne aparate,inštrumente in pripomočke za pedikuro
 • odstranjevati mora znati trdo kožo glede na vzrok nastanka; kurja očesa in otišance z aparaturno in ročno tehnik
 • izvajati mora neinvazivne tehnike oskrbe vraščenega nohta
 • poznati mora vrste žuljev in jih primerno oskrbeti
 • izvajati mora oskrbo glivičnih nohtov in kože nog
 • poznati mora sprostitvene masaže nog

Vrste pedikure

 • ESTETSKA ali OSNOVNA PEDIKURA: Pri estetski pedikuri izvajamo postopke, s katerimi noge lepšamo(odstranjevanje poroženele kože, čiščenje obnohtnih predelov, oblikovanje in lakiranje nohtov).
 • MEDICINSKA ali ZAHTEVNEJŠA PEDIKURA: Medicinska pedikura zahteva poglobljena znanja,izkušnje in preciznost. Poleg estetske pedikure, izvajamo sanacijo ragad, odstranjevanje otišancev in kurjih oči, vraščene nohte, protetiko nohta in pedikuro sladkornega bolniku.
 • SPA PEDIKURA: Je ritual pri katerem je glavni cilj sprostiti stranko(piling,masaža)

Nepravilnosti na koži, nogah in nohtih

 • Trda koža(kalus) nastaja tam, kjer je noga dalj časa izpostavljena nenehnemu pritisku. Cirkulacija je slaba, motena in zato se pospeši keratizacija (poveča se zadebeljena plast povrhnjice).
 • Žulji  so površinske tvorbe, ki nastanejo na koži, ki je podvržena pritisku, največkrat na izbočenih delih, prstnih členkih in petah.
 • Kurje oko (klavus) nastane zaradi nekega dražljaja vedno nad kožno-živčnimi borbončicami. Kožni živec reagira tako, da poveča keratizacijo.
 • Glivice(mikoze) so spremembe na koži in nohtih, ki se pojavijo kot posledica padca imunskega sistema, poškodb, prekomernega potenja ali obilne izpostavljenosti kože vlagi. Na nohtih se kažejo kot rumeno, zeleno ali rjavkasto do črno obarvani, zadebeljeni in krhki nohti. Največkrat se na nogah pojavijo med prsti. Koža postane srbeča, luskasta, razpokana, pordela in neprijetnega vonja.
 • Bradavice so virusna kožna tvorba,ki nastajajo na krvnih kapilarah.
 • Krčne žile se pojavljajo najpogosteje na spodnjem delu nog. Lahko so dedne, zaradi neprimerne obutve in preobremenjenosti nog.
 • Golenjske razjede ali ulkusi nastajajo zaradi zastoja odtoka krvi iz povrhnjega venskega sistema oz. stanja po trombozi. Na tem področju nastane razkroj tkiva in nastane rana.
 • Valgus nožnega palca ali hallus valgus – hrustanec sklepa se tako deformira, da je palec zvit navzven v zgornjem sklepu med prstnicama.

Medicinska pedikura

Glivična okužba in nohtna protetika

Glivična okužba je ena izmed najpogostejših obolenj nohtov v razvitem svetu in je v porastu zaradi napačne nege stopal oziroma odsotnosti le-te. Okužba povzroči krhkost nohta do te mere, da v najhujših primerih ta začne odpadati z nohtne posteljice, tukaj se poslužimo nohtne protetike. Nohtno protetiko naredimo iz umetne mase, katera drži 3 mesece.

ALI LAHKO NAMESTIMO NOHTNO PROTETIKO NA GLIVIČNI NOHT?

Glivice na nohtu se pravzaprav razvijejo na nohtni posteljici in ne na nohtu samem, zato je zelo  pomembno, da začnemo z zdravljenjem ob prvih znakih glivične okužbe. Ti so rumeno obarvanje in zadebeljenost nohtaneprijeten vonj stopalbele lise na nohtih, krhkost nohtov, ti praktično odpadajo iz nohtne posteljice.

Med samo okužbo nikakor ne smemo zapreti nohtne posteljice in preprečiti antimikotičnim sredstvom dostop do nje. Z namestitvijo nohtne protetike bi naredili prav slednje, glivična okužba bi se širila in širila ter prenesla na ostale nohte ter kožo. Zato najprej pozdravimo glivično okužbo nohta, šele potem, na zdrav noht, namestimo nohtno protetiko, katere masa vsebuje antibakterijske učinkovine, s katerimi zaščitimo odprto nohtno posteljico.

 KAKO IZGLEDA NOHTNA PROTETIKA?

Noht lahko neha rasti zaradi mehanske poškodbe (poškodba, izguba nohta med športno aktivnostjo), glivičnega obolenja ali zaradi napake pri kirurškem posegu odstranitve vraščenega nohta, kjer niso pozorni na estetski izgled po operaciji, prav tako je velika možnost, da se nam noht začne spet vraščati. Z namestitvijo nohtne protetike preprečimo nadaljnjo deformacijo nohta, saj s protezo spodbudimo pravilno rast, torej ima tudi terapevtski učinek poleg estetskega, saj smo bolj samozavesti z urejenimi stopali.

Vse skrbi glede oviranja nohtne protetike med športnimi aktivnostmi so odveč, saj je ne poškodujemo, prav tako protetiko po želji nalakiramo v vaši najljubši barvi.

Kurje oko

Kurja očesa so tvorbe roževinastih celic , ki običajno nastanejo na predelu noge med prsti, na blazinicah prstov, ob zunanjem robu stopalnega loka ali peti. Podobna so trnu, zaradi svoje stožčaste oblike pa prodirajo v spodnje plasti kože, kjer se nahajajo živci, in zato povzročajo bolečino. Globlje kot sega kurje oko, bolj je boleče. V primerih nastajanja kurjega očesa večkrat na leto, se razlog običajno skriva v deformaciji stopala. Stopalo se z leti noga poseda, razširi in kosti v notranjosti se postavijo drugače. Do deformacije stopal pride tudi zaradi tesne obutve, športnih aktivnostih in tesnih delovnih čevljev.

Zakaj nastanejo kurja očesa?

 • Ob nepravilni obremenitvi stopal zaradi prekomerne telesne teže ali nenavadnih gibov (zlasti pri športnikih).
 • Zaradi neprimerne obutve, ki pritiska na določeno mesto (visoke pete, preozka ali pretrda obutev, trda delovna obutev, ki jo predpisuje zakonodaja).

Kako preprečimo nastanek kurjih očes?

 • Noge negujte tako pozorno kot negujete svoj obraz. Dnevno, po kopanju ali tuširanju, na noge nanesite negovalno kremo ali balzam. 
 • Vsak teden poskrbite za toplo kopel in odstranjevanje otrdele kože. 
 • Nosite udobno obutev, ki vas ne tišči in ni preozka.

Otiščanci

Otiščanci nastanejo na stopalu, med prsti, ob straneh prstov in pod prsti. Gre za področje bolj trde in poroženele kože. Najpogosteje se na območju otiščanca najprej pojavijo žulji, nato nastane otiščanec in če ga ne odstranimo, se lahko na istem mestu pojavi še kurje oko. Najpogostejši vzrok za otiščance je pretesna obutev.

Tudi če otiščanec ne boli, ga je treba odstraniti. Mnogokrat se ravno na njegovem mestu razvije kurje oko, kjer pa je proces odpravljanja dolgotrajnejši.

Kako zdravimo otiščance?

 • otrdelo kožo ali otiščanec odstranimo z ustreznim sterilnim orodjem.
 • z nepravilnim odstranjevanjem otiščancem doma si lahko naredite več škode kot koristi. Koža si namreč zaradi spona zapomni poseg, če pri odstranjevanju otiščanca doma posežemo pregloboko v kožo. Ob vnovičnem pritisku ali neprimerni obutvi se zato otiščanec na istem mestu ponovi, a v večjem obsegu. 
 • da bi se izognili ponavljanju otiščanca, prepustite odstranjevanje strokovnjaku. Ustrezno usposobljen pediker poleg odstranjevanja otiščanca poskrbi tudi za lajšanje bolečine.

Kako preprečujemo nastanek otiščancev?

 • otiščanci so lahko gensko pogojeni. V takšnih primerih lahko le zdravimo simptome, vzroka zanje pa ne moremo odpraviti. A ne pozabite, najpogosteje nastanek otiščancev spremljajo še drugi dejavniki, kot je pretesna obutev. 
 • naša hrbtenica se z leti poseda, prav tako do spremembe z leti prihaja tudi pri stopalih. Starejše osebe pogosto potarnajo, da je s staranjem prišla tudi večja številka obutve. Ko opazite otiščanec, poiščite pomoč strokovno usposobljenega pedikerja. Pedikerji ne poskrbimo le za odstranjevanje otiščancev, ampak znamo tudi poiskati razloge za njihov nastanek in svetovati, kako ravnati, da se otiščanec ne bo znova pojavil. 
 • udobna obutev je ključ do stopal brez otiščancev. Obutev naj bo dovolj velika, zato obutev kupujte le zvečer, saj je takrat naše stopalo največje. Vedno poskusite oba čevlja, vzemite si od 5 do 10 minut za sprehod po trgovini, da ugotovite, kako se čevelj prilagodi vašemu stopalu. Novi čevlji naj vas ne tiščijo in ne pustite se prepričati, da se bodo kasneje razhodili.

Po obisku pedikerja je z nego stopal treba nadaljevati tudi doma. V primeru otiščancev ali trde kože poleg menjave čevljev poskusite še s kopeljo. Kopel za noge priporočamo večkrat tedensko ali celo vsak dan. V kopel enkrat damo sol in malo žličko olivnega olja, drugič pa sol in sodo bikarbono. Kopeli izvajamo izmenično.

Vraščen noht

Vraščen noht ali zanohtnica je zelo pogost pojav, s katerim se srečuje ogromno ljudi.

Do vraščanja pride zaradi:

 • nepravilnega striženja (striženje na okroglo), katerega posledica je ostanek »špičk« na vogalih nohta. Te »špičke« pa potem rastejo v mehko tkivo nohta.
 • neprimerne obutve, ki nam je preozka, neudobna in nas tišči. Povzroči tudi deformacijo prstov do te mere, da začnejo nohti rasti drugače-nepravilno
 • poškodbe nohta, saj lahko rast poškodovanega nohta spremeni in poveča tveganje za vraščanje nohtov
 • dednosti, saj imajo ljudje z zaobljeno obliko nohtov večjo možnost, da se bodo ti začeli vraščati.
 • zadebeljenih nohtov, ki so zelo nagnjeni k vraščanju, in se največkrat pojavijo pri starejših

Da gre za vraščen noht, prepoznamo po ostri in na določen del omejeni bolečini ob strani nohta, rdečini in oteklini, iz katere se ob pritisku pojavi izcedek ter povečani stranski gubi na prstu.

Kako zdraviti vraščen noht in zakaj operacija ni rešitev?

Ogromno strank, ki se obrne na nas, ima za seboj vsaj eno operacijo vraščenega nohta. Zanjo so se odločili, ker niso imeli informacije o drugih rešitvah. Po operaciji trpijo zelo hude bolečine in jemljejo močne protibolečinske tablete-vse to za slab končni rezultat.

Operativni poseg ne prinaša trajne rešitve, saj se v 90% vraščanje nohta na operiranem prstu ponovi in v večini primerov imajo pacienti po operaciji iznakažene nohte. Prisotne so tudi zelo hude bolečine, ki trajajo mesec dni, v tem času smo nezmožni hoditi v službo in se ukvarjati s športom. Medtem ko nas ONYCLIP medicinska nohtna sponka ne ovira pri vsakdanjih opravilih, nošenju zaprtih čevljev in izvajanju športnih aktivnosti.

Kako poteka zdravljenje vraščenega nohta z ONYCLIP medicinsko nohtno sponko?

ONYCLIP medicinska nohtna sponka je tenka medicinska jeklena sponka, ki omogoči vraščenemu nohtu, da se poravna in začne pravilno rasti (nohtna sponka opravljata funkcijo ravnanja).

ONYCLIP medicinska nohtna sponka se namesti neposredno na sredino vraščenega nohta, ga privzdigne in omogoči pravilno rast brez bolečin. Lahko jo namestimo tudi pri nohtih, ki so že bili operativno obravnavani, diabetikih, otrocih in tam kjer se je že pojavilo vnetje. Najpomembneje je, da z namestitvijo ONYCLIP medicinske nohtne sponke odpravimo bolečino po namestitvi oz. v nekaj dneh če je pristno že močno vnetje. Med nošenjem ONYCLIP sponke smo lahko športno aktivni in normalno hodimo v službo.

Kaj pridobite s to storitvijo?

 • popolno odpravo bolečin po namestitvi sponke
 • ponovno, normalno vzpostavljeno rast nohta
 • ohranite estetski videz nohta, saj po končanem zdravljenju ni sledu o pretekli vraščenosti (kot je po operativnem posegu)
 • strokovno obravnavo in znanje terapevtke z več 100 različnimi izkušnjami sanacije vraščenih nohtov
 • lahkoten korak in zadovoljno življenje brez bolečin

Predstavitev izdelkov, ki jih nudimo v našem studiu

Krema za noge urea 10%
Urea 10% krema za stopala z 10% sečnino, saharidnim izomeratom in provitaminom B5 je primerna za zelo suha stopala. Glicerin in alantoin zagotavljata vlago in pomirjata kožo. Jojobino olje uravnava ravnovesje vlage in gladi kožo.

Urea 40% callus krema  50 ml
LCN krema za razpokano kožo vsebuje 40% uree in s pomočjo sadnih kislin hitro in učinkovito zmanjšuje otrdelo kožo. Krema vsebuje tudi panteol, ki kožo pomirja, hranljiv čebelji vosek in protivnetni žajbelj. Krema je primerna za vsakodnevno uporabo.

LCN oniko mykosept plus,3 ml
Nanašamo na predel nohta kjer se nahajajo glivice. Pred nanašanjem noht nežno popilimo, da se noht odpre. Lak mažemo vsake tri dni. Pred vsakim ponovnim nanosom očistimo lak z odtsranjevalcem laka in vatko. Postopek ponavljamo do vidnega izboljšanja in nadaljujemo s preventivno uporabo še vsaj 2 tedna.

LCN Mykosept 50 ml
Rešitev za nego nog z optimizirano teksturo. Vsebuje alkohol, pantenol, bisabolol in fermentirano rž. Alkohol deluje osvežujoče in protimikrobno. Fermentirana rž je sestavljena iz kislin, ki delujejo protiglivično in antiseptično. V podporo zdravljenju nohtov in atletske noge.

LCN Callous krema 50ml
Vazelini podoben balzam z vitamini E in F ter bisabololom za razpokane in posebej obremenjene predele kože.

LCN footdeo čajevec 100 ml
Veganski dezodorant za noge z oljem čajnega drevesa zagotavlja prijetno, dolgotrajno dišavo in vmes osvežilno hlajenje. Zdravilna učinkovina Piroctone Olamine, ki jo vsebuje, lahko prepreči okužbe stopal.
Olje čajnega drevesa ima protivnetne, antibakterijske in zdravilne lastnosti ran. Olje čajnega drevesa je zato primerno za vse vnetne težave s kožo. Poleg tega ima olje čajnega drevesa fungicidni učinek, na primer proti glivam za nohte in pomaga pri potnih nogah. Piroctone Olamine je fungicidalna in antibakterijska snov iz razreda piridon. Kaže tudi baktericidno aktivnost proti gram-pozitivnim in gram-negativnim bakterijam.