Bownova terapija

Je energetsko /vibracijska terapija, ki pomaga vzpostaviti ravnovesje v fizičnem in energetskem sistemu, s tem omogoča, da se telo vrne v bolj zdravo oz. uravnoteženo stanje.

Bownova terapija je zelo nežna in neinvazivna, a izjemno močna manualna terapija mehkega vezivnega tkiva, katera obravnava vse telesne sisteme in vzpostavlja naravno ravnovesje v telesu s spodbujanjem samoceljenja.

Bownova terapija je oblika avstralske manualne terapije, pri kateri terapevt z nežnimi gibi obdeluje določene dele telesa pacienta in s tem vzpodbudi procese sproščanja ter boljše delovanje organizma. Zelo je učinkovita pri težavah mišično-kostnega in živčnega sistema ter pri različnih kroničnih stanjih. Z Bownovo terapijo povzročamo nevrološki učinek na mišice, tetive in notranje organe ter sporočamo možganom, da s telesom nekaj ni v redu. Možgani se odzivajo na stimulacijo s sproščanjem lokalnega mišičevja, kar povzroča boljšo prekrvavitev in hitrejšo regeneracijo. Bownova terapija je uveljavljen holističen pristop. Je zelo učinkovita pri travmatskih in kroničnih boleznih. S tretmaji delujemo na vzrok težave, zato se ta tudi trajno odpravi. Terapija ima dobre rezultate pri bolečinah v hrbtu, pri išiasu in drugih težavah s hrbtenico ter pri problemih s prebavo, pomaga pa tudi pri glavobolu, migreni, pri boleznih dihal itd.

Najpogostejši razlogi izvajanje Bownove terapije pri odraslih so:

  • različna bolečinska stanja ( hrbtenica, hrbet, vrat, sklepi, mehko tkivo,…),
  • glavoboli, migrene, šumenje v ušesih ter vrtoglavice,
  • problemi s sklepi,
  • utrujenost, napetost ter stres in različna psihična stanja (depresija, anksioznost, motnje spanja),
  • motnje v dihalnem, prebavnem, reprodukcijskem in hormonalnem sistemu (nosečnost in porod),
  • nevrološka obolenja,
  • poškodbe in različna ortopedska stanja.

Je celosten pristop k lajšanju bolečin, izboljšanju delovanju organov in samega počutja. Temelji na spoznanju, da je osnovni vzrok ali vir številnih mišično-skeletnih, nevroloških, živčno-mišičnih in drugih zdravstvenih ali bolečinskih težav mogoče najti v obliki neravnovesja.

 Gre za komplementarno medicino. Terapevti uporabljajo svoje palce in prste za subtilne gibe oziroma poteze po telesu pacienta. Natančni, a nežni gibi, ki jih izvajajo Bownovi terapevti, nežno raztegnejo mišice in fascije (vezivo, ki jih obdaja), ob tem stimulirajo telo preko živčnega, endokrinega in fascialnega (vezivnega) sistema, s tem pa aktivirajo zdravilni mehanizem telesa.

Bownove terapije lahko trajajo od 25 minut do 1 ure odvisno za kakšno težavo gre pri posamezniku. Poenostavljeno povedano, Bownova terapija ponastavi telo in mu omogoči, da se samopozdravi. Po vsaki seriji od dveh do nekje osmih Bownovih gibov je pomembna pavza približno dve minuti, da se telo odzove na nove informacije preko živčnih receptorjev. Med tem premorom se telo prične »spreminjati«.

Bownova terapija je oblika avstralske manualne terapije, pri kateri terapevt z nežnimi gibi obdeluje določene dele telesa pacienta in s tem vzpodbudi procese sproščanja ter boljše delovanje organizma. Zelo je učinkovita pri težavah mišično-kostnega in živčnega sistema ter pri različnih kroničnih stanjih. Z Bownovo terapijo povzročamo nevrološki učinek na mišice, tetive in notranje organe ter sporočamo možganom, da s telesom nekaj ni v redu. Možgani se odzivajo na stimulacijo s sproščanjem lokalnega mišičevja, kar povzroča boljšo prekrvavitev in hitrejšo regeneracijo. Bownova terapija je uveljavljen holističen pristo. Bownova terapija je zelo učinkovita pri travmatskih in kroničnih boleznih. S tretmaji delujemo na vzrok težave, zato se ta tudi trajno odpravi. Terapija ima dobre rezultate pri bolečinah v hrbtu, pri išiasu in drugih težavah s hrbtenico ter pri problemih s prebavo, pomaga pa tudi pri glavobolu, migreni, pri boleznih dihal itd. Bownova terapija je zelo nežna, zato jo lahko uporabljamo tudi pri dojenčkih in ostarelih osebah.